Pierś kurczaka z bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKAŁACZKI MOCZYMY W
zimnej wodzie.
POLĘDWICZKI MYJEMY, OSUSZAMY
i nacieramy z obu stron solą, pieprzem i oregano.
BAKŁAŻANA MYJEMY I
kroimy na 8 cienkich plastrów.
PLASTERKI SERA KROIMY
na pół, układamy na polędwiczkach, każdą polędwiczkę obkładamy 2 plasterkami bakłażana i spinamy wykałaczkami.
GRILLUJEMY PRZEZ 5-7
minut najpierw od strony obłożonej serem i bakłażanem, a następnie obracamy i grillujemy przez kolejne 7-10 minut, aż mięso będzie gotowe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
351,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
87,8 kcal
Tłuszcz
1,8 g
Węglowodany
3,8 g
Błonnik
15,4 g
Białko
15,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Kakaowe tartaletki z malinami i bezą włoską
Kakaowe tartaletki pełne soczystych malin i ozdobione wyjątkową bezą włoską, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Skuś się na ten słodki deser bez pieczenia.

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
Paweł Małecki przygotował deser idealny na walentynki! Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich zachwycą każdego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Naleśniki proteinowe z truskawkami
Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szakszuka
Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!