Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY PIERSI
Czosnek siekamy, dodajemy szczyptę oregano oraz odrobinę oliwy. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy piersi kurczaka. Mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez 20 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Sok wyciśnięty z cytryn miksujemy z pozostałymi składnikami sosu. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i marynujemy w sosie.
UKŁADAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Bagietkę przekrawamy na pół, polewamy oliwą i przypiekamy na patelni grillowej. Następnie posypujemy oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3032,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
758,2 kcal
Tłuszcz
45,6 g
Węglowodany
32,7 g
Błonnik
38,8 g
Białko
38,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!

Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Dżem malinowy
Dżem malinowy, który dzięki wykorzystaniu termorobota MC Smart niemal zrobi się sam! Wypróbuj ten przepis na przetwory, który nie wymaga stania i mieszania.

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!