Pumpkin pie – ciasto korzenno-dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ciasto w stylu amerykańskim, czyli pumpkin spice! Ta tarta na idealnym kruchym cieście wypełniona aromatycznym dyniowym nadzieniem to spełnienie kulinarnych marzeń w jesienne popołudnie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Mąkę, cukier i sól przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki, cukru i soli. Szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto tak, aby nabrało sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy lodowatą wodę wymieszaną z octem jabłkowym i ponownie szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto na gładką masę.
WAŁKUJEMY I UKŁADAMY CIASTO
Na blacie obficie posypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Następnie delikatnie nawijamy ciasto na wałek i przenosimy na formę do tarty. Układamy je w formie i obcinamy nadmiar ciasta z brzegów. Na brzegach formujemy falbankę, ściskając ciasto między palcami.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DYNIOWE
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość ubijamy przez ok. 5 minut, aż otrzymamy puszystą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy purée z dyni, śmietankę, cynamon, imbir, goździki, skórkę startą z pomarańczy i sól. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie mieszamy, aż się połączą.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe nadzienie dyniowe wykładamy na spód z kruchego ciasta i rozprowadzamy je równomiernie w całej formie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez ok. 40-45 minut.
DEKORUJEMY CIASTO
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Orzechy pekan mieszamy z syropem klonowym i układamy na brzegu ciasta tak, aby tworzyły półksiężyc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3313,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,1 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
0,7 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burgery z jajkiem sadzonym
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.

Indyjska sól z przyprawami
Przygotuj uniwersalną przyprawę do dań indyjskich w swoim domu!