Śniadaniowe gniazdka z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię w długie plastry. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a szczypiorek dość drobno siekamy.
FORMUJEMY GNIAZDKA
Wnętrze formy do muffinek natłuszczamy za pomocą pędzelka oliwą i układamy w każdym wgłębieniu po 2-3 plastry cukinii, tak aby nachodziły na siebie. Plastry powinny utworzyć gniazdka i zakryć całe boki.
PIECZEMY GNIAZDKA
Do każdego gniazdka z cukinii wbijamy po jednym jajku. Następnie rozkładamy w każdym gniazdku po równo pomidorki, pokruszoną fetę i szczypiorek. Gniazdka z cukinii zapiekamy przez ok. 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1305 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435 kcal
Tłuszcz
29,7 g
Węglowodany
7 g
Błonnik
1,1 g
Białko
33,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Czekoladowe doniczki z truskawkami
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!