Pulpety w sosie własnym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY BUŁKĘ
Bułkę tartą wsyp do miseczki, a następnie dolej do niej mleka. Powinna delikatnie napęcznieć.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Cebule obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do dużej miski. Dodaj mięso, bułkę, jajko oraz przyprawy.
WYRABIAMY MASĘ
Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać masę. Gdy stanie się jednolita, zacznij formować z niej kulki o wybranej przez Ciebie wielkości (najlepiej ok. 7 cm).
OBTACZAMY PULPETY W MĄCE
Na talerz wysyp mąkę, a następnie obtocz w niej każdego pulpeta.
SMAŻYMY PULPETY
Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć pulpety na złocisty kolor. Mąka powinna zamknąć pory w mięsie, dzięki czemu nie straci na wilgotności. W międzyczasie przejdź do przygotowywania sosu.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pora i seler naciowy umyj i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę. Obierz także marchew i selera, pokrój je w drobną kostkę.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO PULPETÓW
Na patelnię, na której smażą się pulpety, dodaj wszystkie warzywa i zamieszaj. Pozwól im smażyć się przez 5 minut (powinny lekko zmięknąć). Zacznij mieszać i stopniowo wlewać wodę, a potem poczekaj, by delikatnie odparowała.
DODAJEMY BULION
Zacznij stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając. Tak przygotowany sos wraz z pulpetami dopraw i pozwól mu się gotować przez kilka minut na małym ogniu.
PRZECEDZAMY SOS
Wyłów z patelni wszystkie pulpety, a następnie przecedź sos przez sito do garnka.
WYKAŃCZAMY DANIE
Wyłowione pulpety włóż z powrotem na patelnię i zalej sosem. Jeśli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz delikatnie go zagęścić, dodając wino lub odrobinę zasmażki. Duś całość jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyłóż na głębokie talerze. Serwuj z dodatkiem ziemniaczanego purée lub chleba.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2922,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,6 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
51,7 g
Błonnik
5 g
Białko
27,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Figa z makiem i pampuchem
Pampuchy z masą makową, suszonymi owocami, orzechami - słodkie danie, które pokochasz!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.

Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Pierogi z mąki orkiszowej
Tradycyjne ciasto pierogowe w odmienionej odsłonie! Okazuje się, że nie trzeba go robić wyłącznie z mąki pszennej. Sprawdź, jak pierogi orkiszowe przygotowuje Kinga Paruzel i przekonaj się, jakie są wyśmienite z dobrze znanym farszem ruskim!

Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!