Kurczak curry z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FILETY Z
kurczaka myjemy i osuszamy.
KROIMY NA CIENKIE
paski, mniej więcej równej wielkości.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa.
ODSTAWIAMY W CHŁODNE
miejsce na co najmniej 30 minut.
PODSMAŻ NA PATELNI
rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w niewielką kostkę cebulę.
KIEDY ZACZNIE SIĘ
szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni.
NASTĘPNIE DODAJEMY STARTY
na drobnych oczkach imbir, miód, drobno posiekany czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa.
WSZYSTKO RAZEM SMAŻYMY,
aż sok częściowo odparuje.
WSKAZÓWKA
MOŻESZ UŻYĆ: ananasa i soku z ananasa z puszki.
GDY SOS ZOSTANIE
częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry.
JEŚLI SOS BĘDZIE
za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował.
MOŻEMY TEŻ ZAGĘŚCIĆ
go łyżeczką mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej wcześniej w małej ilości zimnej wody).
PODAJ PODAJEMY Z
ryżem ugotowanym na sypko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1602,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
534,3 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
3,3 g
Białko
37,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Proteinowe mango lassi
Błyskawiczny w przygotowaniu napój z dodatkową porcją białka to idealny pomysł na ciepły dzień. Dzięki wykorzystaniu kardamonu, imbiru i wanilii smakuje i pachnie naprawdę wyjątkowo. Sprawdź, jaki jest pyszny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!

Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Czekoladowa kostka bez laktozy
Bez laktozy, bez glutenu! Świetna propozycja ciasta dla osób przebywających na diecie wykluczeniowej – czekoladowa kostka z delikatnym kremem!

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.