Przysmak czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Słodka przekąska pełna czekolady i mnóstwa chrupiących orzechów. Bardzo smaczna i sycąca. Przygotujesz ją bez pieczenia!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ORZECHY I PISTACJE
prażymy w piekarniku, studzimy.
CZEKOLADĘ MLECZNĄ I
deserową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
DO CZEKOLADY DODAJEMY
miękkie masło oraz 50 ml zagotowanej śmietanki.
WAFELKI KROIMY W
kostkę o grubości 6 x 6 mm.
DO MASY CZEKOLADOWEJ
dodajemy wafelki, uprażone orzechy i pistacje oraz suszoną żurawinę i rum.
Z MASY FORMUJEMY
wałek i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 5 godzin lub całą noc do lodówki.
GDY MASA STĘŻEJE,
odwijamy ją z folii i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3800 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
475 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
37,1 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
Skorzystaj z naszych porad i przygotuj idealne ciasto drożdżowe, które zasmakuje całej rodzinie.

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!

Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Krem ziemniaczany z kurkami
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.