Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy • przepis • składniki • przygotowanie
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ FOREMKI W
kształcie serduszek o średnicy 10 cm Ciasto pomarańczowe Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
stopniowo dodajemy jajka.
WSYPUJEMY MĄKĘ, PROSZEK
do pieczenia oraz skórkę otartą z pomarańczy, całość razem mieszamy. 2 ŁYŻKI MASŁA: rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy.
SILIKONOWE FOREMKI DELIKATNIE
smarujemy rozpuszczonym masłem, wypełniamy ciastem.
PIECZEMY OKOŁO 15
minut w temperaturze 170°C (termoobieg).
OD RAZU PO
upieczeniu wyjmujemy serca z foremek i układamy na papierze do pieczenia (spodem do góry). STUDZIMY.
ŻELKA ŻELATYNĘ NAMACZAMY
w 30 ml wody, odstawiamy. 200 ML WODY: z cukrem i cukrem wanilionowym zagotowujemy w rondelku.
DODAJEMY NAMOCZNONĄ
żelatynę. MIESZAMY.
DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY
z cytryny. STUDZIMY.
WYKOŃCZENIE SERDUSZKA ZWILŻAMY
delikatnie sokiem pomarańczowym.
BORÓWKI SKRAPIAMY WYSTUDZONĄ
żelką i układamy na sercach.
CHŁODZIMY PRZEZ GODZINĘ
w lodówce, ponownie smarujemy owoce żelką i chłodzimy.
DEKORACJA SERDUSZKA MOŻEMY
ozdobić posiekanymi pistacjami, kawałkami truskawek i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2385,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,5 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
46,1 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem
Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka! To idealne danie na chłodne popołudnie dla całej rodziny, które zrobisz niemal bez brudzenia naczyń.

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
Krewetki, wyrazista kiełbasa fuet i świeży makaron łączą się w wyśmienitym daniu w stylu katalońskim. Przygotuj makaron pełen wykwintnych dodatków – dla siebie i bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!