Bułeczki mleczne • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Wsypujemy do miski mąkę, drożdże oraz sól i cukier, a potem mieszamy.
PODGRZEWAMY MLEKO
Do rondelka wlewamy mleko i delikatnie je podgrzewamy, aby było ciepłe.
DODAJEMY MLEKO
Podgrzane mleko dodajemy do suchych składników i zaczynamy zagniatać na jednolite, gładkie ciasto na blacie.
DODAJEMY MASŁO
Gdy ciasto zrobi się jednolite, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto stanie się sprężyste.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
DZIELIMY CIASTO
Po wyrośnięciu znowu krótko zagniatamy ciasto, a potem dzielimy je na 12 części.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formujemy w kulkę i układamy w formie, zachowując małe odstępy pomiędzy każdą z nich.
ODKŁADAMY FORMĘ W CIEPŁE MIEJSCE
Ponownie przykrywamy formę ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
SMARUJEMY BUŁECZKI
Do miseczki wbijamy całe jajko i dodajemy mleko. Energicznie mieszamy i smarujemy powstałą mieszanką bułeczki.
PIECZEMY BUŁECZKI
Wsuwamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po wypieczeniu wyciągamy bułeczki z pieca i zostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
358,6 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
59,8 g
Błonnik
0,2 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w maśle ziołowym z airfryera
Klasyka wśród domowych obiadów, czyli pieczony kurczak w maśle ziołowym w wersji z airfryera. Przygotuj te soczyste udka kurczaka w aromatycznych przyprawach i podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Klopsiki zapiekane z serem provolone
Klopsiki wołowe, aromatyczny sos pomidorowy, makaron i włoski ser provolone to przepis na pyszne i sycące danie. Wypróbuj i przygotuj sobie pyszny obiad!