Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku • przepis • składniki • przygotowanie
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Filety dzielimy na pół, wycinając z nich 6 kotletów. Przykrywamy je folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Płatki parmezanu drobno siekamy i przekładamy je do talerza, następnie dodajemy bułkę tartą i czosnek, a potem mieszamy. W misce przygotowujemy rozbełtane jajka. Kurczaka najpierw moczymy w jajku, a potem panierujemy w bułce i lekko dociskamy panierkę, by lepiej się przykleiła.
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy ½ porcji oleju na średnim ogniu, a następnie smażymy na nim kurczaka, aż stanie się rumiany z obu stron. Podsmażonego kurczaka układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Patelnię myjemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej czosnek, a następnie dodajemy passatę. Dusimy przez 5 minut. Potem doprawiamy solą i pieprzem.
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlewamy wodę i solimy ją. Zagotowujemy ją i dodajemy makaron spaghetti. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 3 minuty od wyznaczonego czasu gotowania. Po ugotowaniu odcedzamy makaron i zostawiamy na sicie, ale nie wylewamy wody.
DODAJEMY WODĘ Z GOTOWANIA MAKARONU DO SOSU
Lekko zredukowany sos podlewamy 2 łyżkami wody z gotowania makaronu i zmniejszamy ogień do minimum. Mieszamy. Dalej gotujemy sos przez 5 minut. Pod koniec dodajemy także bazylię.
KROIMY MOZZARELLĘ
Mozzarellę wyciągamy z opakowania i odsączamy. Kroimy ją w drobne paski.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU
Do naczynia wlewamy połowę sosu, następnie układamy na nim podsmażonego kurczaka i podlewamy kolejną porcją sosu. Całość posypujemy mozzarellą i resztą parmezanu.
PIECZEMY CHICKEN PARM
Naczynie wkładamy do pieca i pieczemy przez 12-13 minut, aż cały ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
SERWUJEMY POTRAWĘ
Garnek z wodą po gotowaniu makaronu ustawiamy na kuchence i ponownie doprowadzamy zawartość do wrzenia. Zanurzamy w wodzie makaron i delikatnie podgrzewamy go przez 2-3 minuty. Odcedzamy, wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy porcję kurczaka wraz z sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4198,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
699,8 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
4,2 g
Białko
46,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Sycylijska zupa z kurczakiem
Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
Pyszny pomysł na wyjątkowy obiad: kruche kotlety jagnięce marynowane w mieszance ziół oraz soku ze świeżej pomarańczy.

Satay — kurczak z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
Poznaj przepis na roladę biszkoptową! Z kremem na bazie espresso, mandarynkami i bitą śmietaną – smakuje wyśmienicie!

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!