Placki ziemniaczane z musem jabłkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROBIMY MUS JABŁKOWY
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 80 g cukru karmelizujemy w rondlu na złotożółty kolor. Rozcieńczamy sokiem jabłkowym i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, aż karmel się rozpuści. Dodajemy jabłka, cynamon i gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut. Za pomocą ubijaka rozgniatamy, według uznania na grubo lub na drobno. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, ewentualnie większą ilością cukru i cynamonu. Studzimy.
ŚCIERAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy drobno na tarce. Przekładamy na czysty ręcznik kuchenny i dobrze odciskamy nad miską. Sok zbieramy i odstawiamy na chwilę, a następnie ostrożnie odlewamy, tak aby skrobia pozostała na dnie miski. Cebulę obieramy – ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy wraz z ziemniakami do skrobi, mieszamy z jajkami, solimy.
SMAŻYMY PLACKI I PODAJEMY
Na powlekanej patelni rozgrzewamy trochę oleju. Nakładamy na nią łyżką ciasto ziemniaczane i spłaszczamy. Placki smażymy z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple. Podajemy z musem jabłkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
772,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
128,8 kcal
Tłuszcz
4,7 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
2,7 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Babeczki waniliowe – przepis
Masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na waniliowe babeczki z naszego przepisu! Delikatny aromat wanilii i puszyste ciasto zabiorą Cię w krainę słodkiego uniesienia. Poznaj nasz prosty przepis na muffinki z nutą wanilii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!