Babka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota z funkcją tarcia. Odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy oddadzą wodę, odlewamy ją. Czynność powtarzamy kilka razy, aż do uzyskania bardzo mocno odsączonej masy ziemniaczanej.
SMAŻYMY DODATKI
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smażymy, aż się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ NA BABKĘ
Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przesmażony boczek i kiełbasę z cebulą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy całość, aż do uzyskania delikatnie zwartej konsystencji.
PIECZEMY BABKĘ
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masę wyrównujemy z wierzchu zwilżoną dłonią i oprószamy niewielką ilością bułki tartej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5557,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
926,3 kcal
Tłuszcz
45,9 g
Węglowodany
95,7 g
Błonnik
7,7 g
Białko
29 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Lody mango z serka wiejskiego
Przepyszne lody mango z serka wiejskiego, które przygotujesz w 5 minut i zjesz od razu! Wypróbuj ten przepis z 4 składników i ciesz się owocowym orzeźwieniem.

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.