Placek ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski przez sito. Mleko podgrzewamy. W mące w środku robimy zagłębienie. Wlewamy mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką – tylko w środkowej części miski – tak, aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
WYRABIAMY CIASTO
Roztopione masło dodajemy do rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z laski wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
UKŁADAMY ŚLIWKI
Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na cieście układamy wcześniej umyte, wydrylowane i przekrojone na pół śliwki. Ciasto posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY CIASTO
Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C (termoobieg) lub 200°C (bez termoobiegu) na ok. 25-30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście ze śliwkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5509,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
459,1 kcal
Tłuszcz
21,1 g
Węglowodany
57,9 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem
Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!