Pizza z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY TORTILLĘ NA BLASZCE
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej tortillę.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę zetrzyj.
NAKŁADAMY DODATKI
Posmaruj tortillę oliwą z oliwek, pozostawiając niewielką przestrzeń wokół brzegów. Posyp obficie serem, a potem połóż na wierzchu pomidora. Dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotujesz pizzę na tortilli w stylu bianca. Jeśli chcesz, przed nałożeniem sera możesz delikatnie posmarować pizzę passatą pomidorową, by pogłębić smak dania.
WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę włóż do pieca i piecz przez 5-6 minut. Na sam koniec dodaj posiekane listki bazylii. Pizzę należy pokroić i podać jeszcze ciepłą zaraz po wypieczeniu.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I SMAŻYMY TORTILLĘ
Na patelnię wlej ok. 10 ml oliwy, a następnie ułóż na niej tortillę i podsmaż minutę.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj.
NAKŁADAMY SKŁADNIKI
Przewróć tortillę na drugą stronę i posmaruj ją oliwą, a następnie dodaj ser mozzarella i pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także posmarować tortillę passatą pomidorową, jak wspomnieliśmy wyżej.
SMAŻYMY PIZZĘ
Przykryj pizzę pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie wyłącz ogień.
WYKAŃCZAMY PIZZĘ
Umyj i poszatkuj bazylię, a potem umieść na pizzy. Gotową pizzę przenieś na talerz i pokrój na kawałki. Podawaj ciepłą z dodatkiem oliwy lub ulubionego sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1219,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,7 kcal
Tłuszcz
33,7 g
Węglowodany
42,1 g
Błonnik
2,8 g
Białko
31,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Pieczony kurczak w jogurcie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Herbata imbirowo-pomarańczowa
Idealny przepis na jesień – rozgrzewająca herbata z imbirem i pomarańczą. Pokochasz ten łatwy i szybki w przygotowaniu napój!

Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami
Chrupiąca i pyszna zapiekanka z dodatkiem lekko pikantnej nduji do smarowania. To inspirowane włoskimi smakami danie, które dzięki świeżym pomidorkom i oliwkom zyskuje na smaku i kolorze.

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.