Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
RYŻ KOKOSOWY GOTUJEMY
mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli.
DO MLEKA DODAJEMY
ryż i wiórki kokosowe.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
GOTUJEMY DO MOMENTU,
aż ryż się rozklei.
NA SAMYM KOŃCU
do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
SOS Z MANGO
Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango.
POZOSTAŁA CZĘŚĆ MANGO
kroimy w kostkę.
NA PATELNI KARMELIZUJEMY
cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango.
CUKIER Z MANGO
smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
miksujemy.
ZMIKSOWANE SKŁADNIKI PONOWNIE
przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.
SOS KOKOSOWY ZAGOTOWUJEMY
mleczko z sokiem z limonki i cukrem.
MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY
wodą.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu).
GDY SOS BĘDZIE
miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.
UGOTOWANY RYŻ WKŁADAMY
do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki.
NA TALERZU UKŁADAMY
ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno).
TALERZE DEKORUJEMY SOSEM
z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango.
KOLEJNE KULKI MANGO
kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2182,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,5 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
77,3 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Taco burgery z salsą z ogórka
Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!