Burgery rybne z sałatką coleslaw • przepis • składniki • przygotowanie
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SOS DO MARYNATY
Czosnek kroimy w drobne plasterki. W rondelku podgrzewamy ocet z dodatkiem cukru, czosnku i ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Siekamy i delikatnie solimy czosnek, by następnie rozetrzeć go na desce i dodać do zmielonego mięsa ryby. Drobno siekamy pietruszkę oraz suszone pomidory i również łączymy je z mięsem. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwa kotlety, pamiętając o natłuszczeniu dłoni i deski oliwą.
MARYNUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę drobno siekamy w paski, przekładamy do miski i zalewamy gorącą marynatą. Mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania kotletów i sałatki. Marynujemy, aż puści wodę i zmięknie.
SMAŻYMY KOTLETY
Rozgrzewamy patelnię i smażymy kotlety z obu stron na odrobinie oleju lub grillujemy je. Połowę cebuli kroimy w krążki i podsmażamy na patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Drugą połowę cebuli kroimy w drobne półplasterki. Z marynowanej wcześniej kapusty odlewamy marynatę. Kapustę przekładamy do większej miski. Dodajemy cebulę, doprawiamy dużą ilością pieprzu oraz odrobiną soli. Dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy. Siekamy natkę pietruszki (bez łodyg) i dodajemy ją do sałatki.
FORMUJEMY BURGERY
Przekrawamy bułki. Siekamy bazylię, dodajemy odrobinę soli i oliwy, rozcieramy. Powstałą w ten sposób emulsją nacieramy spody i wierzchy bułek. Bułki układamy natartą stroną na patelni obok kotletów i chwilę podsmażamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1748 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
874 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
122,3 g
Błonnik
13,7 g
Białko
66,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pretzel dog
Wyjątkowa wersja hot doga, czyli pretzel dog! To pyszna przekąska z wieprzową kiełbaską i niemieckim serem, która świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na pikniku.

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Pad thai z warzywami i pieczonym łososiem
Przygotuj słynne tajskie danie razem z Karolem Okrasą. Doskonałe połączenie warzyw, łososia i makaronu sojowego.

Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummus bil lahme
Przepyszny domowy hummus z dodatkiem grillowanej papryki i harissy, podany ze smażoną na maśle wołowiną i chlebkami pita to przepis na idealną ucztę w stylu orientalnym. Przygotuj go i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!