Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko łączymy w wysokim naczyniu z jajkami, olejem, mąką pszenną (zwykłą i pełnoziarnistą), cukrem waniliowym, solą i drobno zmielonymi biszkoptami. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 25-30 minut
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy stopniowo, zaczynając od średniego płomienia. Gdy patelnia rozgrzeje się równomiernie, wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
MIELEMY BISZKOPTY
Połowę biszkoptów miksujemy na drobną mączkę, drugą połowę mielemy krócej lub kruszymy w dłoniach, by uzyskać nieco większe kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Do zmielonych biszkoptów dodajemy krem orzechowy. Dokładnie mieszamy.
ZWIJAMY NALEŚNIKI
Naleśniki smarujemy z jednej strony orzechowo-ciasteczkowym kremem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Placki zwijamy w rulon.
DEKORUJEMY I PODAJEMY NALEŚNIKI
Końcówki naleśników odkrawamy, naleśniki przekrawamy na pół i układamy na talerzu.Czekoladę temperujemy, przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia i szprycujemy na wierzch naleśników. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4590 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
459 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z ciecierzycy
Jeśli masz ochotę na lekkie, czekoladowe i pachnące brownie z nutą masła orzechowego, to ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź i przygotuj brownie z ciecierzycy, które będzie cieszyć swym smakiem każde podniebienie.

Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
Spaghetti z pikantnym sosem, który doskonale komponuje się z krewetkami, przygotujesz w 30 minut!

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.