Musaka grecka • przepis • składniki • przygotowanie
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
BAKŁAŻANY I CUKINIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
BAKŁAŻANA MYJEMY, KROIMY
wzdłuż w plastry o grubości ok.
1 CM SOLIMY
i smażymy z obu stron.
USMAŻONE KAWAŁKI BAKŁAŻANA
odsączamy na ręczniku papierowym.
W TEN SAM
sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
SOS POMIDOROWY W
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. MIESZAMY.
DODAJEMY 1 KG
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
NA SAM KONIEC
gotowania doprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
SOS BESZAMELOWY W
garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
STOPNIOWO DODAJEMY 600
ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
MIESZAMY I ODSTAWIAMY
(możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
PLASTRY BAKŁAŻANA UKŁADAMY
na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.
CAŁOŚĆ ZAKRYWAMY SOSEM
beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5585,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1396,4 kcal
Tłuszcz
96 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
9,1 g
Białko
73,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
Oryginalne ciasteczka sprawią radość dzieciom oraz fanom piłki nożnej! Wykorzystaj również inne formy!

Zapiekane naleśniki z ratatouille
Duszone warzywa zawinięte w naleśnik, zapieczone z serem to łatwy sposób na smaczny i udany obiad!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!