Schab na kanapki — przepis na pieczony schab na kanapkę • przepis • składniki • przygotowanie
Domowy schab pieczony to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin – pełna smaku, aromatyczna i pozbawiona zbędnych dodatków. Sięgnij po ten przepis i ciesz się pysznym, soczystym pieczonym schabem.

Czas przygotowania
560 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SCHAB
Schab starannie myjemy pod zimną wodą i osuszamy.
PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy poza liściem laurowym i jałowcem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy 3 łyżki oleju i wszystko ze sobą mieszamy.
NACIERAMY SCHAB
Gotową marynatą smarujemy mięso pędzelkiem, tak, aby pokryć wszystkie wgłębienia. Wcieramy marynatę w mięso.
MARYNUJEMY SCHAB
Mięso owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 8 godzin.
PODSMAŻAMY SCHAB
Odwijamy mięso z folii, a potem ściągamy z niego nadmiar marynaty. Resztki marynaty przekładamy do miseczki. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i podsmażamy schab na dużym ogniu z jednej i drugiej strony przez minutę. Ściągamy schab z patelni.
PRZEKŁADAMY SCHAB DO RĘKAWA
Przekładamy marynatę do rękawa do pieczenia. Wkładamy tam też jałowiec i liść laurowy, a następnie układamy schab w rękawie. Zamykamy woreczek, ale nie ściśle. Jeśli nie ma w nim otworów, robimy je sami (np. bardzo delikatnie nacinając folię nożyczkami).
PIECZEMY SCHAB
Układamy schab na blasze i pieczemy przez ok. 55 minut.
WYCIĄGAMY SCHAB Z PIECA
Wyciągamy schab z piekarnika. Zostawiamy go w rękawie, aż całkiem wystygnie. Gdy będzie już chłodny, możemy przejść do jego krojenia i przygotowywania kanapek z jego udziałem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1630,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
1,2 g
Błonnik
0,3 g
Białko
34,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Zupa z cukinii - krem z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
