Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO JEDNEJ
miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sól (ok. 1 ŁYŻECZKI), PIEPRZ: oraz proszek do pieczenia.
DO DRUGIEJ WBIJAMY
jajka, mieszamy je widelcem, dodajemy pozostałe składniki mokre: mleko, olej słonecznikowy.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ
składniki mokre i suche, a następnie dodajemy resztę składników: odsączoną kukurydzę i tuńczyka (delikatnie podzielonego widelcem n a mniejsze kawałki) oraz pokrojony w kostkę ser żółty i natkę pietruszki.
MIESZAMY DELIKATNIE.
CIASTEM WYPEŁNIAMY FOREMKI
do muffinek do 3/4 ich wysokości.
NAJLEPIEJ FOREMKI WYŁOŻYĆ
papilotkami (papierowymi foremkami do muffinek).
FOREMKI Z CIASTEM
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 - 20 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2268 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
567 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
24,1 g
Białko
24,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orkiszowy krupnik z kurczakiem
Szybki i prosty krupnik na bazie kaszy orkiszowej zaspokoi Twój apetyt na miseczkę czegoś domowego i sycącego. W wersji z delikatnym mięsem z piersi kurczaka smakuje wyjątkowo dobrze!

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!

Jajka po hiszpańsku
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!