Łazanki • przepis • składniki • przygotowanie
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY GRZYBY
Wkładamy grzyby do miseczki i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły i przechodzimy do przygotowywania kapusty.
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę wkładamy do sita, a następnie dokładnie ją opłukujemy. Pozwalamy jej chwilę przeschnąć, a potem odciskamy nadmiar wody. Wkładamy ją do garnka. Sitko myjemy.
GOTUJEMY KAPUSTĘ
Zalewamy kapustę 1 l wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Koniecznie robimy to pod przykryciem.
GOTUJEMY MAKARON
W drugim garnku zagotowujemy wodę i solimy ją (2 łyżeczki wystarczą). Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej makaron i gotujemy 2 minuty krócej niż wynosi czas podany na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Cebulę obieramy z łupiny i drobno kroimy. Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę.
SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy na nią cebulę, a po chwili także boczek i kiełbasę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 4 minuty. Odstawiamy na bok.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Odcedzoną, lekko ostudzoną kapustę szatkujemy, a potem wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej składniki z patelni oraz makaron oraz grzyby (odcedzone). Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem i majerankiem. Dusimy całość przez kilkanaście minut na małym ogniu, a potem podajemy domownikom. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3630,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
907,5 kcal
Tłuszcz
48,7 g
Węglowodany
85,4 g
Błonnik
14,2 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortille Junajtedillo
W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.

Zupa z dyni i jabłek
Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!