Frittata z makaronem i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI MYJEMY, OBIERAMY
na jednej trzeciej długości i usuwamy zdrewniałe końce.
KROIMY NA KAWAŁKI
o długości 4-5 cm, główki odkładamy na bok.
CEBULĘ OBIERAMY I
siekamy.
PODSMAŻAMY WRAZ Z
kawałkami szparagów na rozgrzanej oliwie w naczyniu żaroodpornym, przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY GŁÓWKI SZPARAGÓW
oraz makaron i smażymy przez kolejne 2 minuty.
JAJKA, ŚMIETANĘ, SÓL
i pieprz mieszamy trzepaczką, polewamy nimi szparagi.
MIESZAMY RAZ I
gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.
NACZYNIE WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C (z włączoną funkcją grillowania) na kolejne 3-5 minut, aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana (alternatywnie frittatę można podsmażać na patelni, gdy się zetnie – ostrożnie zsuwamy ją na duży talerz, obracamy i podsmażamy do końca na patelni na kuchence).
PODAJEMY POKROJONĄ NA
kawałki na gorąco lub lekko ciepłą.
WSKAZÓWKA
POKROJONA NA: małe kawałki frittata stanowi smaczną przekąskę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1858,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,6 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
52,4 g
Błonnik
19,8 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Nerkowce w kruchym karmelu (cashew brittle)
Co zrobić, aby nerkowce chrupały jeszcze bardziej? Zatopić je w pysznym karmelu! Sprawdź przepis Kingi na prostą i pyszną karmelową przekąskę.

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to doskonały sposób na wykorzystanie bogactwa smaku kryjących się w jarmużowych liściach. Intensywnie zielony sos świetnie podkreśla smak wielu potraw, czyniąc je prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym artykule zdradzimy Ci, jak zrobić pyszne pesto z jarmużu.