Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
RYŻ GOŹDZIKI I
nasiona kolendry ucieramy w moździerzu, następnie dodajemy cynamon, kurkumę i curry. UCIERAMY I ODSTAWIAMY: na bok.
ROZGRZEWAMY DUŻA PATELNIĘ
lub wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego.
DO GORĄCEGO OLEJU
dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka.
SMAŻYMY NA DUŻYM
ogniu, co chwilę mieszając.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, dodajemy ryż, utarte przyprawy i 1 łyżeczkę mielonego pieprzu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DODAJEMY RODZYNKI, PONOWNIE
mieszamy.
WYRÓWNUJEMY SKŁADNIKI ŁYŻKĄ,
przyklepujemy, dodajemy wodę tak, by pokryła ryż z przyprawami.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
POD KONIEC GOTOWANIA
dodajemy groszek, przyprawiamy solą.
SOS IMBIR ORAZ
czosnek siekamy, przekładamy do moździerza.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli, ucieramy, odstawiamy na bok.
PATELNIĘ Z OLEJEM
rzepakowym rozgrzewamy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy około 2 minut.
DODAJEMY UTARTY CZOSNEK
z imbirem, mieszamy, smażymy około 2 minut.
W MOŹDZIERZU UCIERAMY
kminek, nasiona kolendry.
DODAJEMY KURKUMĘ, PIEPRZ
kajeński – mieszamy.
PRZYPRAWY DODAJEMY DO
cebuli z imbirem, smażymy.
DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY
oraz mleczko kokosowe. MIESZAMY. DELIKATNIE REDUKUJEMY: sos.
NA KOŃCU DO
sosu dodajemy zblanszowane krewetki, mieszamy i gotujemy około 1-1,5 minuty.
ORZECHY NERKOWCA PRAŻYMY
na patelni, a następnie delikatnie je siekamy.
POŁOWĘ POSIEKANYCH ORZECHÓW
dodajemy do ryżu.
RYŻ PRZEKŁADAMY DO
miseczki, górę posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów.
PRZED PODANIEM DO
sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z 1/2 limonki, mieszamy.
KREWETKI W SOSIE
przekładamy do osobnej miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3800,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
950,0 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
103,0 g
Błonnik
33,9 g
Białko
33,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!

BROWNIE Z GRILLA
Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!

Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Ciasto herbaciane
Pulchny biszkopt przełożony musem na bazie śmietany, czekolady i naparu z herbaty. Jego oryginalny smak urzeka każdego!

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.