Pasztet z ciecierzycy • przepis • składniki • przygotowanie
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CIECIERZYCĘ
Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw namaczamy ją w wodzie przez 12 godzin. Przepłukujemy na sitku i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i marchew drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy imbir, kmin, curry i cynamon. Dusimy do miękkości, podlewając wodą przez około 10 minut. Odstawiamy warzywa do wystudzenia. Orzechy włoskie mielemy na drobno. Keksówkę natłuszczamy olejem kokosowym i wysypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.
PIECZEMY PASZTET
Do misy blendera wrzucamy przestudzone warzywa, ciecierzycę i płatki owsiane. Całość miksujemy. Do masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żurawiny i morele pokrojone w paski. Całość mieszamy, możemy również doprawić solą i pieprzem. Pasztet przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 60 minut. Wyciągamy go z formy, gdy ostygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1354,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
169,3 kcal
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
4,5 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nadziewane czekoladowe zajączki
Zobaczcie, jak łatwo urozmaicić gotowe figurki czekoladowych zajączków i dodać im smaku. Sami zróbcie puszysty krem limonkowy na bazie serka mascarpone i śmietanki, dodajcie migdałowych ciasteczek oraz malin i gotowe!

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Łatwa i szybka w wykonaniu zupa pomidorowa z orientalnym akcentem w wykonaniu Moniki Mrozowskiej!

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.