Sernik cytrynowy na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 17
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
SPÓD DROBNO POKRUSZONE
herbatniki łączymy w misce z posiekanymi migdałami, miękkim masłem i skórką otartą z cytryny. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
MASĘ WYKŁADAMY (MOCNO
dociskając) na dno wysmarowanej masłem formy.
PIECZEMY 10-12 MINUT
w temp.
180 °C (TERMOOBIEG)
lub 190-200 °C (bez termoobiegu). STUDZIMY.
MASA SEROWA ŻELATYNĘ
łączymy w miseczce z wodą.
MIESZAMY I
odstawiamy. 200 ML ŚMIETANKI,: cukier, cukier wanilinowy i żółtka ubijamy na parze, do momentu zgęstnienia sosu.
DODAJEMY ŻELATYNĘ I
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
DODAJEMY TWARÓG, SOK
i otartą skórkę z cytryn.
DOKŁADNIE MIESZAMY,
studzimy.
UBIJAMY POZOSTAŁE 200
ml śmietanki.
GDY MASA ZACZNIE
gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną.
WYLEWAMY NA ORZECHOWY
spód i chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
BEZA WŁOSKA OPALANA
Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury około 118°C (próba pióra).
UBIJAMY BIAŁKA I
stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem.
MIKSUJEMY DO UZYSKANIA
sztywnej, lśniącej piany.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO
worka cukierniczego.
SERNIK WYJMUJEMY Z
tortownicy.
ZDOBIMY CIASTO NA
obwodzie, szprycując rozetki z białka. OPALAMY GOTOWE ROZETKI: palnikiem.
SERNIK DEKORUJEMY WIÓRKAMI
z białej czekolady, plastrami cytryny oraz listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4901,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,3 kcal
Tłuszcz
16,4 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada z kraju Kwitnącej Wiśni
Delikatne, pulchne ciasto zrolowane ze słodkim wiśniowo-śmietanowym musem. To pomysł na roladę inspirowany smakiem Azji.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!