Szybkie ciasto dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki ciasta mieszamy w misce.
MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2870,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,4 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
18,7 g
Błonnik
2,2 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.