Koncentrat bulionu warzywnego • przepis • składniki • przygotowanie
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ROZDRABNIANIE WARZYW I ZIÓŁ
WARZYWA I ŚWIEŻE ZIOŁA OCZYŚCIĆ, UMYĆ, ROZDROBNIĆ NOŻEM.
RAZEM Z OREGANO, MAJERANKIEM I PIEPRZEM ROZDRABNIAĆ W POJEMNIKU MIKSUJĄCYM (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 20 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.
ŁOPATKĄ ZGARNĄĆ NA DNO POJEMNIKA.
PRZYGOTOWANIE BULIONU DODAĆ SÓL,
ciepły wywar warzywny oraz oliwę.
Wszystko gotować (bez miarki) 25 minut/prędkość 2/100°C , następnie miksować (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 10.
PRZEKŁADANIE DO SŁOIKÓW WYPARZONE
słoiki napełnić masą, zamknąć i ostudzić.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
RADA Jeśli dzieci nie będą z nami jadły, wywar warzywny można zastąpić białym winem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
844,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
56,3 kcal
Tłuszcz
1,2 g
Węglowodany
10,9 g
Błonnik
1,9 g
Białko
1,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi alla romana
Gnocchi alla romana, czyli gnocchi prosto z Rzymu przygotowane z… kaszy manny! To pomysł na te kluseczki w stylu włoskim, jakiego jeszcze nie znacie, z dodatkiem aromatycznego masła szałwiowego, pomidorków i świeżej burraty.

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser cytrynowo-pistacjowy z mascarpone
Lekki deser z mascarpone i pistacjami łączy świeżość cytryny z delikatnym smakiem kawy i kremu. Ta wyjątkowa kombinacja to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!

Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.