Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY.
Pomarańcze obieramy i filetujemy. Suszone śliwki kroimy na cienkie paseczki. Łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy cząstki pomarańczy, śliwki oraz mięso. Odstawiamy do lodówki na noc.
MIĘSO WYJMUJEMY Z MARYNATY
i układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu aż do wytopienia części tłuszczu. Gęsinę przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy przygotowaną marynatą i pieczemy przez około 1 godziny w temperaturze 200°C. Aby zapobiec wysychaniu mięsa, co jakiś czas polewamy je czerwonym winem i sosem z dna naczynia. Mięso wyciągamy z piekarnika. Sos, w którym piekła się gęś, przelewamy do rondla i zagotowujemy. Do sosu, który cały czas mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
KAPUSTĘ SZATKUJEMY. JABŁKO OBIERAMY
i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4411,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,4 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
64,9 g
Błonnik
24,1 g
Białko
24,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Clafoutis z czereśniami
Clafoutis – słodka zapiekanka w stylu kuchni francuskiej. Idealna na letni obiad lub pyszne śniadanie, świetnie nada się do wykorzystania pełni smaku sezonowych owoców.

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Wykorzystaj ciasto francuskie, by przygotować klasyczną sylwestrową przekąskę: pieczone roladki z łososiem obtoczone w sezamie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Masz ochotę na podwieczorek w adriatyckim stylu? Sięgnij po sardynki i podaj je w wyjątkowo pysznym towarzystwie!

Sałatkowe wrapy
Szybki pomysł na smaczną przekąskę dla dzieci – sałatkowe wrapy z serem żółtym i szynką. Wypróbuj!

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.