Keks żurawinowy z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
150 g żurawin namaczamy w wiśniówce. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i nasionkami lasek wanilii. Stopniowo dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej). Dwa rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy na przemian z kwaśną śmietaną.
DODAJEMY ŻURAWINY DO CIASTA
Następnie dodajemy namoczone żurawiny wraz z wiśniówką. Orzechy włoskie siekamy i 150 g dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i posypujemy pozostałą ilością orzechów włoskich.
DEKORUJEMY UPIECZONE CIASTO
Pieczemy około 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Gorące ciasto, po wyjęciu z piekarnika, smarujemy roztopionym miodem i posypujemy pozostałą ilością żurawin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4845,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,8 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
42,5 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Pieczona ciecierzyca na słono
Superpomysł na przekąskę na wieczór filmowy lub przyjęcie! Ciecierzyca pieczona na słono. Wypróbuj!

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.

ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
Idealny napój na lato – orzeźwiający kompot z rabarbaru z listkami mięty i kostkami lodu. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!