Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
SMAŻYMY PESTO
Na patelnię nakładamy przygotowane pesto, tak aby pokryło jej całe dno, i smażymy przez chwilę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
SMAŻYMY I PODAJEMY JAJKA
W smażącym się pesto robimy za pomocą łyżki dziurki i wbijamy w nie jajka. Jajka smażymy pod przykrywką, tak aby białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne. Usmażone jajka doprawiamy solą, pieprzem i czarnuszką. Gotowe jajka podajemy na patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1844,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
614,9 kcal
Tłuszcz
55,1 g
Węglowodany
7 g
Błonnik
3 g
Białko
27,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym z serkiem wiejskim oraz dodatkiem sera pecorino i suszonych pomidorów. Proste danie idealne na obiad czy romantyczną kolację, inspirowane kuchnią włoską!

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!