Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK ODPORNY
na wysoką temperaturę garnek lub wok Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
KACZKA KACZKĘ OPALAMY
nad palnikiem, aby usunąć resztki piór.
USUWAMY SZYJĘ ORAZ
pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły.
KACZKĘ POSYPUJEMY SPORĄ
ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz.
KILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU
(niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę wkładamy do środka kaczki.
KUPER KACZKI WPYCHAMY
do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.
KACZKĘ UKŁADAMY NA
kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).
GLAZURA DO KACZKI
Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu.
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY, MIESZAJĄC,
do momentu, aż miód zacznie się pienić.
PODGRZANYM MIODEM Z
dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.
GRUSZKI OBRANE GRUSZKI
z ogonkami wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina).
DO WINA Z
gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
wstawiamy na palnik. GOTUJEMY NA WOLNYM: ogniu.
DODAJEMY NIECO STARTEJ
skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z: ognia.
FASOLA SZPARAGOWA W
dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia.
PO ZBLANSZOWANIU FASOLĘ
hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.
DO ROZGRZANEGO WOKA
wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut.
DODAJEMY ODCEDZONĄ FASOLKĘ
szparagową.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SMAŻYMY
5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
DO FASOLKI PODCZAS
smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. MIESZAMY.
WOK Z FASOLKĄ
odstawiamy na bok.
UGOTOWANE GRUSZKI WYJMUJEMY
z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne.
NASTĘPNIE POŁÓWKI GRUSZEK
nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.
DO WOKA Z
fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki).
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY,
doprawiamy pieprzem oraz solą.
JAK PODAWAĆ?.
FASOLKĘ SZPARAGOWĄ UKŁADAMY
na talerzu.
UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY
z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce.
WACHLARZE Z GRUSZEK
układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6926,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
865,8 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
49,4 g
Błonnik
9,5 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brukselka zapiekana z boczkiem
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.