Jajka faszerowane pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy, aż odparuje z nich płyn.
SIEKAMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka w skorupkach kroimy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki oddzielamy je od skorupek. Skorupki odkładamy.
PRZEKŁADAMY FARSZ DO SKORUPEK
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy skorupki jaj. Farsz delikatnie ugniatamy z wierzchu.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY JAJKA
Faszerowane jajka moczymy w jajku roztrzepanym w miseczce, a następnie obtaczamy w bułce tartej od strony farszu.
PODAJEMY JAJKA
Gotowe jajka podajemy w misce wypełnionej sianem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
711,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,6 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
19,3 g
Błonnik
21,4 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Owsianka z musem jabłkowym
Owsianka z domowej roboty musem jabłkowym? Poznaj doskonały przepis na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Wrapy sushi
Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.

Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.