Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZYNKĘ
Szynkę kroimy w grubszą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy mąką pszenną. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Mięso przesmażamy partiami na złoty kolor. Przesmażone mięso przekładamy do żeliwnego garnka.
DUSIMY GULASZ
Ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Cebule kroimy w grubszą kostkę. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy mięso, wkładamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Doprawiamy ostrą papryką i kminem rzymskim. Całość przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy wodę, ściągamy resztki z patelni i wlewamy do garnka, tak aby jego zawartość pokryć nią całkowicie. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
PARUJEMY ZIEMNIAKI
Pieczarki przekrawamy na cztery części. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładamy na talerz.
DOPRAWIAMY GULASZ
Z gulaszu wyjmujemy gałązki rozmarynu, następnie dodajemy uparowane ziemniaki, większą część pieczarek, a także wlewamy wodę, którą puściły pieczarki. Pozostałą część pieczarek podgrzewamy na suchej patelni. Gulasz doprawiamy miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Całość mieszamy. Dekorujemy kawałkami cytryny, świeżą miętą i pieczarkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2543 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
635,8 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
55,1 g
Błonnik
6,6 g
Białko
61,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!