Mazurek cytrynowy • przepis • składniki • przygotowanie
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, śmietanę, cukier puder, sól, ekstrakt oraz jajko i żółtko. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.
CHŁODZIMY CIASTO
Formujemy kulkę z ciasta i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
WAŁKUJEMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je. Dzielimy je na dwie części — większą i mniejszą, stanowiącą ⅓ wielkości tej większej. Z dużej części ciasta formujemy kulkę i wałkujemy ją na okrągły kształt.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią okrągły spód. Potem z mniejszej części ciasta formujemy cieniutki warkocz i oplatamy nim boki formy. Lekko dociskamy i robimy widelcem delikatne dziurki w spodzie ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Tortownicę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 15 minut w piekarniku, a potem wyciągamy na blat i studzimy.
UCIERAMY KREM
Wyciskamy sok z cytryny do kubka i przecedzamy go. Do miski dodajemy cukier, jajka, żółtka, wyciśnięty sok oraz masło i zaczynamy mieszać wszystko trzepaczką.
PODGRZEWAMY KREM
Do rondelka wlewamy ok. 250 ml wody i podgrzewamy ją na małym ogniu. Ustawiamy miskę na rondelku i mieszamy krem, aż do momentu, w którym składniki się połączą na gładki krem.
STUDZIMY KREM
Gotowy krem studzimy do temperatury 40˚C. Najlepiej użyć tu termometru kuchennego. Jeśli go nie mamy, po prostu studzimy krem do takiego stopnia, by przy dotyku palcem już nie parzył.
PRZEKŁADAMY KREM NA CIASTO
Na wystudzone ciasto przekładamy krem i rozsmarowujemy go.
OZDABIAMY MAZURKA
Kruszymy herbatniki. Powstałe okruszki wysypujemy przy rantach formy, dokoła. Tak przygotowanego mazurka ozdabiamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby krem stężał.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5331,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
761,6 kcal
Tłuszcz
41,5 g
Węglowodany
87,7 g
Błonnik
2,7 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Ravioli z mięsem
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.

Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.