Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK, PIECZARKI I MARCHEWKĘ
W głębokiej patelni, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy chwilę, mieszając.
PRAŻYMY KASZĘ GRYCZANĄ I PODGRZEWAMY BULION
Na osobnej, suchej patelni na niewielkim ogniu prażymy surową kaszę, co jakiś czas mieszając.
GOTUJEMY KASZOTTO
Podprażoną kaszę dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy. Zawartość patelni zalewamy 1 łyżką wazową podgrzanego bulionu, mieszamy i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego bulionu.
PODAJEMY KASZOTTO
Pod koniec gotowania opcjonalnie ponownie doprawiamy kaszotto oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowe danie nakładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1322,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,6 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
45,6 g
Błonnik
14,7 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłkowy chutney z piwem
Wyjątkowy sos z jabłek z dodatkiem ciemnego piwa to świetny dodatek do mięs czy pieczonych warzyw. Zobacz, jak łatwo go zrobić!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!