Greckie pulpeciki z sosem tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI
Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, posiekaną pietruszkę, chili oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kuleczki. Rozgrzewamy na patelni olej. Przed smażeniem pulpeciki obtaczamy w mące. Smażymy po 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sito nałożone na miskę, oprószamy solą, aby wydobyła się woda (najlepiej zostawić tak przygotowany ogórek na noc w lodówce). W misce łączymy jogurt, posiekany drobno koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i ocet (najlepiej wstawić do lodówki na noc wtedy smak czosnku będzie delikatny). Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek. Całość mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek w dużą kostkę, paprykę w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i ocet winny. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, oliwkami. Doprawiamy oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2896,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
482,8 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
32,6 g
Białko
32,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Tortille Junajtedillo
W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!