Flaki po włosku • przepis • składniki • przygotowanie
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SELER, MARCHEW I CZOSNEK
Seler naciowy kroimy w poprzek i w półplasterki. Marchew kroimy w grubą kostkę. Czosnek i szalotkę drobno siekamy.
SMAŻYMY WARZYWA
Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy wszystkie warzywa prócz selera. Całość smażymy przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodajemy seler i po szczypcie soli oraz pieprzu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście laurowe, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino. Kiedy wino prawie całkiem odparuje, dodajemy pomidory oraz bulion wołowy. Zmniejszamy gaz, aby całość wolno się gotowała.
DODAJEMY FLAKI, TYMIANEK I FASOLĘ
Dodajemy flaki i tymianek. Gotujemy do momentu zgęstnienia całości, a następnie dodajemy fasolę z puszki razem z wodą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość.
PODAJEMY DANIE
Flaki przekładamy do miseczek. Na wierzch ścieramy ser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,3 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
20,7 g
Białko
20,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!