Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FILETY Z DORSZA
myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
soli, pieprzu, sokiem z cytryny.Plastry szynki kroimy w paski.
FILETY OWIJAMY PLASTRERKAMI
szynki.
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA
żaroodpornego posmarowanego niewielką ilością oleju rzepakowego.
CHRZAN PRZEKŁADAMY DO
miseczki, dodajemy jogurt, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu.
NA WIERZCH FILETÓW
dorsza owiniętych szynką wykładamy sos chrzanowy.
RYBĘ PIECZEMY OKOŁO
20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
PO WYJĘCIU WYKŁADAMY
na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
628,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,3 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
1,6 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
Jeśli jesteś miłośnikiem łososia, to to danie koniecznie musi zostać przez Ciebie wypróbowane! Doskonały tatar z łososia podany z orzeźwiającą sałatką ogórkową to pozycja obowiązkowa!

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
Szukasz pomysłu na sycące śniadanie? Wypróbuj przepis na doskonałe racuchy ze szpinakiem i serem kozim!

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.