Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY DYNIĘ I CEBULĘ
Dynię myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy grubo posiekane listki tymianku.
PRZYGOTOWUJEMY CHLEB
Chleb kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy tylko masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu i zalewamy chleb. Całość rozgniatamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
ŁĄCZYMY CHLEB Z DYNIĄ I CEBULĄ
Dynię i cebulę dodajemy do masy z chleba. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PIECZEMY GĘŚ
Gęś płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z wierzchu i wewnątrz i nadziewamy farszem chlebowo-dyniowym.
SMAŻYMY WARZYWA NA SOS
Szalotki, marchew i seler kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości oleju do momentu lekkiego zbrązowienia dna.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Wino i porto dodajemy do warzyw. Gotujemy do momentu odparowania płynów. Dodajemy sos z brytfanny, w której piekliśmy gęś. Usuwamy wierzchnią warstwę tłuszczu. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 40 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY PUREÉ Z DYNI
Dynię myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Drobno kroimy i dusimy w garnku przez ok. 10 minut z dodatkiem masła.
PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI Z NADZIENIEM BORÓWKOWYM
Cukier, białe wino, sok jabłkowy i laskę cynamonu dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połówki gruszek i pozostawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem nakładamy na połówki gruszek borówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6483,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
810,4 kcal
Tłuszcz
33,4 g
Węglowodany
68,1 g
Błonnik
51,8 g
Białko
51,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
Makaron z kurczakiem i pieczarkami to niezwykle proste i smaczne danie, które doskonale sprawdza się na zwykłe i specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z aromatycznym sosem i pieczarkami oraz makaronem tworzy idealną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie swoim smakiem. Jak zrobić to wyjątkowe danie? Poznaj nasz sposób!

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odrywana wieprzowina
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!