Chlebki warzywne w trzech kolorach • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
105 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZDRABNIACZ MŁYNEK
blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół tarkę o drobnych oczkach ZIELONY CHLEBEK Różyczki brokułu wraz z pokrojoną na kawałki łodygą oraz jarmużem (lub szpinakiem) umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.
WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
SIEMIĘ LNIANE MIELEMY
w młynku i łączymy z wodą.
DODAJEMY DO MIESZANKI
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
formujemy kulę. CIASTO POWINNO BYĆ: wilgotne.
PRZEKŁADAMY JE NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
STUDZIMY CHLEBEK.
PRZEKŁADAMY DO GÓRY
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
KROIMY W KROMKI
i przechowujemy w lodówce.
CZERWONY CHLEBEK RÓŻYCZKI
kalafiora wraz z łodygą i obranymi burakami umieszczamy w rozdrabniaczu. MIKSUJEMY.
WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
SIEMIĘ LNIANE MIELEMY
w młynku i łączymy z wodą.
DODAJEMY DO MIESZANKI
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
formujemy kulę.
CIASTO BĘDZIE MOKRE,
lecz podczas pieczenia woda odparuje.
PRZEKŁADAMY JE NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
STUDZIMY CHLEBEK.
PRZEKŁADAMY DO GÓRY
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
KROIMY W KROMKI
i przechowujemy w lodówce.
ŻÓŁTY CHLEBEK RÓŻYCZKI
kalafiora wraz z łodygą oraz obraną, startą na drobnych oczkach marchewką umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy.
WARZYWA KONSYSTENCJĄ POWINNY
przypominać kaszkę. PRZESYPUJEMY MIESZANKĘ DO: miski.
SIEMIĘ LNIANE MIELEMY
w młynku i łączymy z wodą.
DODAJEMY DO MIESZANKI
wraz z pozostałymi składnikami. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
formujemy kulę.
CIASTO BĘDZIE MOKRE,
lecz podczas pieczenia woda odparuje.
PRZEKŁADAMY JE NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy prostokąt o grubości 8 mm.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C, aż nabierze złotego koloru.
STUDZIMY CHLEBEK.
PRZEKŁADAMY DO GÓRY
spodem na deskę i ściągamy papier do pieczenia.
KROIMY W KROMKI
i przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2662,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2662,0 kcal
Tłuszcz
78,5 g
Węglowodany
371,5 g
Błonnik
148,4 g
Białko
148,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffinki wielkanocne
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.