Domowa ice tea z nektarynek • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na orzeźwiającą, domową, mrożoną herbatę o smaku nektarynek. Gwarantujemy, że pokochasz ten napój!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP Z NEKTARYNEK
Nektarynki kroimy na cząstki i przekładamy do rondla. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier trzcinowy. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i czekamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odcedzamy syrop na sicie. Studzimy. Nektarynek użyj np. do koktajlu.
ZAPARZAMY HERBATĘ
Herbatę zaparzamy w 1,5 l wody i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MROŻONĄ HERBATĘ
Do dzbanka wrzucamy kostki lodu. Wlewamy herbatę. Dolewamy porcjami sok z nektarynek aż do uzyskania ulubionego smaku. Nektarynki kroimy na cząstki, dodajemy do herbaty razem z garścią listków mięty i całość mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
685,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
114,2 kcal
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
28,2 g
Błonnik
1,7 g
Białko
1,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!