Tortilla z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PRASKĘ DO
czosnku ręcznik papierowy patelnię grillową RÓŻOWY SOS MAJONEZOWY Czosnek przeciskamy przez praskę, bazylię siekamy, z limonki wyciskamy sok.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA
sos dokładnie mieszamy.
MOŻEMY DODAĆ DOWOLNE
posiekane zioła, choć i bez nich sos będzie świetny.
KREWETKI ZĄBKI CZOSNKU
ucieramy za pomocą noża.
NA ROZGRZANEJ OLIWIE
smażymy czosnek oraz krewetki, wcześniej obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego (krewetki obsmażamy przez mniej więcej 2 minuty).
ZALEWAMY WINEM, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny.
SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ
3 minuty.
TORTILLA TORTILLE LEKKO
podgrzewamy na patelni, następnie smarujemy cienko sosem majonezowym.
PAPRYKĘ GRILLUJEMY, OBIERAMY
ze skóry i kroimy w paski.
NA POŁOWIE TORTILLI
rozkładamy pokrojoną w paski sałatę, paski grillowanej papryki, krewetki odsączone z sosu, w którym się smażyły, awokado pokrojone w paski i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
ZAWARTOŚĆ TORTILLI POLEWAMY
różowym sosem i zwijamy w rulon.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1572,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393,0 kcal
Tłuszcz
24,0 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Wszyscy lubią tortille i przekąski! Właśnie dlatego proste roladki z tortilli w stylu meksykańskim tak świetnie sprawdzają się w sylwestrowym menu. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.