Gryczane pierogi z bobem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI FARSZU
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zeszklą, dodajemy posiekany bób. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mleko podgrzewamy w rondelku. Dodajemy masło, mieszamy. Gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy z niego kulkę i odkładamy na bok, by chwilę odpoczęło.
PRZYGOTOWYUJEMY FARSZ
Przesmażony farsz przekładamy na talerz, rozkładamy równomiernie i studzimy. Dodajemy ser starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy.
FORMUJEMY I GOTUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego kółka za pomocą wycinaka lub szklanki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i sklejamy brzegi.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki lekko podgrzewamy na patelni na roztopionym maśle. Dolewamy odrobinę wody po gotowaniu pierogów. Mieszamy i podgrzewamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje.
PODAJEMY PIEROGI
Ugotowane pierogi blanszujemy ok. pół minuty na patelni po szpinaku i wykładamy na talerz. Polewamy je resztą emulsji z patelni i posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3876 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
969 kcal
Tłuszcz
37,2 g
Węglowodany
116,7 g
Błonnik
44,6 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!

Sorbet cytrynowy z 3 składników
Prosty sposób na orzeźwienie w upalne dni! Zobacz szybki przepis Pauli na przepyszny sorbet cytrynowy. Raz, dwa, trzy – składniki i gotowe!

Cooler z sorbetem i melonem
Słodki smak melona i orzeźwienie płynące z sorbetu z mango – wszystko zaklęte w pysznym wakacyjnym drinku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fasolka szparagowa z gremolatą
Fasolka szparagowa to prawdziwy symbol lata! Przygotuj ją w nowej odsłonie: z gremolatą, czyli wyjątkowym sosem na bazie natki pietruszki.

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!