Ciasto lion • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!

Czas przygotowania
375 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY HERBATNIKI
Na spodzie formy układamy herbatniki tak, aby pokryły całą jej powierzchnię. Jeśli trzeba, lekko je docinamy.
PODGRZEWAMY LEKKO KAJMAK
Wkładamy puszkę do rondelka i zalewamy wodą. Ustawiamy na kuchence i lekko podgrzewamy, aby kajmak się rozpuścił.
MIESZAMY ORZECHY Z KAJMAKIEM
Otwieramy puszkę z kajmakiem i przekładamy go do miski. Orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy ryż preparowany i wszystko ze sobą mieszamy silikonową szpatułką.
WYKŁADAMY MASĘ NA HERBATNIKI
Gotową masę kajmakową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy, a potem układamy kolejną warstwę herbatników na wierzchu. Formę wsuwamy do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Do kubka wlewamy wodę i dodajemy żelatynę. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.
UBIJAMY ŚMIETANĘ Z MASCARPONE
Ubijamy śmietankę i mascarpone na sztywno, a w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier puder. Miksujemy całość, starając się nie przebić śmietany, by się nie zważyła.
DODAJEMY ŻELATYNĘ DO MASY ŚMIETANKOWEJ
Hartujemy żelatynę 2-3 łyżkami masy śmietankowej, mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do kremu i miksujemy na niskich obrotach.
PRZEKŁADAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ
Wyciągamy formę z lodówki. Gotowy krem śmietanowy przekładamy na warstwę herbatników i wyrównujemy go. Wkładamy formę z powrotem do lodówki na 25 minut.
OZDABIAMY CIASTO
Do rondelka wlewamy śmietankę i ustawiamy go na kuchence. Podgrzewamy, aby śmietanka stała się gorąca, zdejmujemy rondelek z kuchenki i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia. W międzyczasie siekamy orzechy. Wystudzoną czekoladą ozdabiamy wierzch ciasta, wyrównując go silikonową szpatułką, a potem posypujemy go obficie orzechami, by przykryły wierzch. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6202,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1240,4 kcal
Tłuszcz
71,2 g
Węglowodany
120,9 g
Błonnik
2,8 g
Białko
34,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!