Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK PERGAMINU
kawałek folii spożywczej mikser frytkownicę ręcznik papierowy naczynie żaroodporne lub blachę drewniane patyczki do szaszłyków Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
SUSZONA CEBULA POKROJONĄ
drobno cebulę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, którą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) i suszymy minimum 2 godziny.
WYSUSZONĄ CEBULĘ ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
MARYNATA UMYTE, OSUSZONE
i oczyszczone podudzia układamy w misce, dodajemy do nich starty na tarce imbir, posiekany czosnek, ostrą paprykę, całość polewamy sokiem z cytryny. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI,
mieszamy.
MISKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ
i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na 24 godziny).
PANIERKA OSTRĄ PAPRYKĘ
mieloną, pieprz cayenne, oregano, sól oraz sproszkowany czosnek, wcześniej przygotowaną suszoną cebulę, 3 łyżki mąki oraz sodę oczyszczoną miksujemy.
KIEDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
zostaną wymieszane, dodajemy do nich pozostałą część mąki i ponownie miksujemy.
DO PANIERKI DODAJEMY
sól. MIESZAMY.
PANIERKĘ PRZEKŁADAMY DO
dużego naczynia.
DO OSOBNEGO NACZYNIA
wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę mleka.
WIDELCEM MIESZAMY CAŁOŚĆ
do uzyskania jednolitej masy.
DO TRZECIEGO NACZYNIA
wrzucamy bułkę tartą.
NACZYNIA Z PANIERKĄ,
jajkami oraz bułką tartą ustawiamy jedno obok drugiego.
KAŻDY KAWAŁEK ZAMARYNOWANEGO
kurczaka obtaczamy w panierce z mąki i przypraw (delikatnie strzepujemy nadmiar panierki).
NASTĘPNIE PODUDZIA TRZYMAJĄC
dwoma widelcami, zanurzamy z każdej strony w jajkach z mlekiem.
NA KOŃCU MIĘSO
obtaczamy w bułce tartej, ponownie zanurzamy kurczaka w jajku z mlekiem i ponownie obtaczamy w panierce z mąki i przypraw.
WE FRYTKOWNICY ROZGRZEWAMY
olej do temperatury 180°C (jeśli nie mamy frytkownicy, możemy wykorzystać do smażenia duży garnek).
DO GORĄCEGO OLEJU
za pomocą szczypców wrzucamy ostrożnie podudzia.
KURCZAKA SMAŻYMY W
gorącym oleju przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru.
WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
wykładamy na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu, przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na mniej więcej 20 minut.
KOLBY KUKURYDZY Z
masłem kolendrowym Masło przekładamy do miseczki, dodajemy połowę posiekanego pęczka kolendry (resztę zostawiamy na później), przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
UGOTOWANE, PRZEKROJONE NA
pół kolby kukurydzy wbijamy na drewniane patyczki do szaszłyków, wrzucamy kolby do gorącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty, odsączamy, przekładamy na patelnię grillową i smażymy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
KAŻDY KAWAŁEK KUKURYDZY
smarujemy odrobiną masła z kolendrą.
OPRÓSZAMY KUKURYDZĘ POZOSTAŁĄ
częścią posiekanej kolendry.
KUKURYDZĘ SMAŻYMY DO
momentu uzyskania złotego koloru.
KOLBY WYKŁADAMY NA
talerz, stawiamy je pionowo na talerzu, patyczkiem do góry.
NA KAŻDY KAWAŁEK
kolby nakładamy odrobinę masła z kolendrą.
WYPIECZONE PODUDZIA KURCZAKA
wyjmujemy z piekarnika, wkładamy je do papierowego rożka obok talerza z kolbami kukurydzy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6332 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1583 kcal
Tłuszcz
90,5 g
Węglowodany
100,7 g
Błonnik
7,8 g
Białko
96,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Jajko zapiekane w bagietce
DG jak zawsze ma świetny pomysł na łatwe i szybkie w przygotowaniu śniadanie! Wypróbuj przepis na zapiekane bagietki z jajkiem!

Pizzo-burger
Masz ochotę na burgera i pizzę jednocześnie? DG pokaże Ci sposób, jak te dwa dania połączyć w jedno!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.

Gruszki parowane w białym winie
Aromatyczne gruszki parowane w białym winie, z dodatkiem rozmarynu, miodu, limonki i imbiru to świetny pomysł na nie do końca słodki deser lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak łatwo i szybko je przygotujesz!

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.