Chlebek bezglutenowy, ryżowy • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Drożdże łączymy z cukrem i 5 łyżkami ciepłej wody.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CHLEB
W młynku mielemy nasiona chia, lnu oraz pestki słonecznika. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól oraz zmielone nasiona i pestki. Dolewamy oliwę, zaczyn z drożdży i wodę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małej keksówki wyłożonej skropionym oliwą papierem do pieczenia.
PIECZEMY CHLEB
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dolnej półce ustawiamy blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Na środkową półkę wkładamy chlebek i pieczemy przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1918,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,1 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
47,0 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi
Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Faworki z karpia
Ryba nie jest nudna! Wystarczy sięgnąć po ciekawy i sprawdzony przepis na intrygujące faworki rybne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
Pyszne szparagi wraz z innymi warzywami podane na ciepło z purée z trybulą – wypróbuj!

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!