Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Krokiety ziemniaczane
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, by uzyskać konsystencję purée.
Purée przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię i podgrzewamy, cały czas mieszając.
Dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy aż do momentu, kiedy ziemniaki połączą się z masłem.
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do czystej miski, dodajemy 3 żółtka, dokładnie mieszamy.
Jeśli farsz będzie zbyt miękki, możemy do niego dodać odrobinę mąki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4727,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1182 kcal
Tłuszcz
56,9 g
Węglowodany
76,8 g
Błonnik
5,8 g
Białko
74,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pomidorowy pstrąg z imbirem
Delikatna ryba połączona z intensywnym smakiem pasty pomidorowo-paprykowej z imbirem, podana ze świeżą kolendrą.

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.