Zupa z pieczonych warzyw • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Bataty, ziemniaki, marchew i paprykę myjemy. Bataty, ziemniaki oraz marchew obieramy, a potem kroimy w większe kawałki. Obieramy także czosnek i cebulę.
PIECZEMY WARZYWA
Bataty, ziemniaki, marchewkę oraz paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (2 łyżki), dodajemy wszystkie przyprawy (papryki, kumin, sól oraz pieprz) i mieszamy. Wkładamy do pieca i pieczemy przez 25 minut, aż zmiękną i zrobią się rumiane.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
W międzyczasie kroimy czosnek i cebulę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, a następnie podsmażamy na niej warzywa.
DODAJEMY IMBIR
Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce wprost do garnka. Całość mieszamy.
WYCIĄGAMY WARZYWA Z PIECA
Ostrożnie wyciągamy blachę z piekarnika. Wszystkie upieczone warzywa wrzucamy do garnka. Mieszamy i smażymy przez 4-5 minut.
DODAJEMY BULION
Wlewamy bulion do garnka i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień do średniego.
DODAJEMY PASSATĘ
Do garnka wlewamy passatę i całość mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.
BLENDUJEMY ZUPĘ
Ściągamy zupę z kuchenki i blendujemy ją na gładko.
PODAJEMY ZUPĘ
Rozlewamy zupę do miseczek. Skrapiamy ją oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Ozdabiamy listkami bazylii i rozdrobnionym oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1000,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,2 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
7,5 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Kanapka ciao ciabatta
Delikatny chleb pszenny, na którym ułożono włoskie przysmaki. Świetny pomysł na pyszne śniadanie!

Śląskie makówki
Śląskie makówki z drobnymi zmianami, które wzbogacają smak i wnoszą ten znany z dzieciństwa przysmak na nowy poziom! Wypróbuj przepis Kingi i zaskocz wszystkich tym pysznym deserem podczas najbliższych świąt.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

New York rolls
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.

Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.

Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.