Zupa z cukinii - krem z grzankami • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cukinię oczyszczamy, oba składniki kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w garnku wraz z cebulą na gorącej oliwie przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do miękkości.
ŁĄCZYMY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI Z SERKIEM
Czosnek niedźwiedzi myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą.
PIECZEMY GRZANKI
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Z bagietki odkrawamy 8 kromek. Kromki bagietki układamy obok siebie na blasze do pieczenia i podpiekamy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Rozkładamy na nich krem z czosnkiem niedźwiedzim i podajemy z zupą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1458,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,6 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
51,3 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Sałatka z młodych warzyw
Szybka i prosta sałatka z młodych warzyw, to świetny pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w warzywach!

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Słodki chlebek skubany
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!