Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KACZKA KACZKĘ MYJEMY,
osuszamy, odcinamy tłuszcz, który odkładamy na bok.
ODCINAMY KOŃCÓWKI SKRZYDEŁEK,
które wraz z szyją odkładamy na bok. USUWAMY GRUCZOŁY Z: kupra.
ZA POMOCĄ PALNIKA
gazowego lub pęsety usuwamy pozostałe na powierzchni kaczki pióra.
KACZKĘ DOPRAWIAMY OD
wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
KUPER PODWIJAMY I
chowamy do środka.
SZNUREK UMIESZCZAMY POD
nóżkami, krzyżujemy nad nóżkami, prowadzimy go między udkami, następnie owijamy go wokół skrzydełek.
SKÓRĘ PRZY SZYI
zawijamy na pleckach, na skórze również krzyżujemy sznurek, dociskamy i zawiązujemy.
DO ZIMNEGO NACZYNIA
żeliwnego przekładamy tłuszcz kaczki i czekamy aż się wytopi.
NASTĘPNIE WKŁADAMY KACZKĘ
i smażymy z każdej strony około 6-7 minut.
PODSMAŻONĄ KACZKĘ PRZEKŁADAMY
na kratę z piekarnika. ODSTAWIAMY NA: bok.
NA TYM SAMYM
tłuszczu smażymy skrzydełka i szyjkę.
Z NACZYNIA ZLEWAMY
nadmiar tłuszczu, do skrzydełek i szyi dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz piórka cebuli, smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. DODAJEMY BIAŁE: wino.
SOS REDUKUJEMY.
DODAJEMY ROSÓŁ Z
kury, tymianek i pokruszone liście laurowe. REDUKUJEMY PRZEZ OKOŁO: 2-3 minut.
KACZKĘ PLECKAMI DO
dołu wkładamy do naczynia żeliwnego z sosem.
PAPIER PERGAMINOWY SMARUJEMY
niewielką ilością masła.
PAPIEREM POSMAROWANYM MASŁEM
przykrywamy kaczkę.
NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY
pokrywką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 150°C (góra i dół).
PIECZEMY 2
godziny.
UPIECZONĄ KACZKĘ WYJMUJEMY
z naczynia żeliwnego (sos odstawiamy na bok). KACZKĘ DZIELIMY NA: porcje.
WSZYSTKIE ELEMENTY UMIESZCZAMY
w czystym naczyniu żaroodpornym.
NACZYNIE WKŁADAMY DO
piekarnika, by mięso utrzymało temperaturę.
SOS POMARAŃCZĘ OBIERAMY,
razem z białą skórką.
POMARAŃCZĘ FILETUJEMY.
SEGMENTY POMARAŃCZY UMIESZCZAMY
w czystym naczyniu, dodajemy sok z pozostałych elementów pomarańczy, z której wycięliśmy segmenty.
Z DWÓCH POMARAŃCZY
ścieramy zest.
ZEST UMIESZCZAMY W
małym garnku, zalewamy go zimną wodą i podgrzewamy, by go zblanszować i pozbyć się goryczy.
ZEST ODCEDZAMY I
przelewamy zimną wodą. ODSTAWIAMY NA: bok.
Z POMARAŃCZY WYCISKAMY
sok do naczynia z cząstkami pomarańczy.
DO OSOBNEJ MISKI
przelewamy niewielką ilość wyciśniętego soku z pomarańczy, dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.
DO MAŁEGO GARNKA
przecedzamy sos pozostały po pieczeniu kaczki. WARZYWA PRZECIERAMY PRZEZ: sitko.
DODAJEMY SOK Z
pomarańczy.
SOS PODGRZEWAMY.
DODAJEMY 2 ŁYŻECZKI
soku zmieszanego z mąką, mieszamy. SOS ZDEJMUJEMY Z: ognia.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
soli i pieprzu.
DODAJEMY ZBLANSZOWANY WCZEŚNIEJ
zest oraz cząstki pomarańczy, mieszamy. SOS PRZEKŁADAMY DO: sosjerki.
SAŁATKA SER PODPUSZCZKOWY,
dojrzewający kroimy w mniejsze kawałki.
¾ SERA MIESZAMY
w miseczce z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.
DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ PIEPRZU
kajeńskiego, niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu, mieszamy.
Z SAŁAT RZYMSKICH
odcinamy końcówki, sałaty kroimy na pół wzdłuż.
W GŁĘBOKIEJ PATELNI
rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy około 1 łyżki masła.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, dodajemy połówki sałat rzymskich.
SMAŻYMY OKOŁO 1-1,5
minuty z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego płaską stroną do dołu.
ŁYŻECZKĄ NAKŁADAMY NA
każdy liść (wewnątrz sałaty) naprzemiennie odrobinę masła z serem oraz plastry sera.
POSYPUJEMY SZCZYPTĄ PIEPRZU
kajeńskiego z góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 4 minuty.
CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW
Ziemniaki w skórkach pokrojone w cienkie (ok. 3 MM) TALARKI: wkładamy do rozgrzanego do 150°C oleju we frytkownicy, smażymy około 5-10 minut.
PRZYSMAŻONE ZIEMNIAKI ODKŁADAMY
na bok, następnie ziemniaki przed podaniem ponownie zanurzamy w rozgrzanym do 170-180°C oleju, smażymy około 1-2 minut.
GORĄCE TALARKI DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
POKROJONĄ NATKĘ PIETRUSZKI
wsypujemy do frytkownicy.
SMAŻYMY W GORĄCYM
oleju kilka sekund.
UPIECZONĄ KACZKĘ NAKŁADAMY
na środek talerza, dookoła układamy zapiekane połówki sałat.
DOOKOŁA SAŁAT NAKŁADAMY
chipsy z ziemniaków i usmażoną pietruszkę.
KACZKĘ DELIKATNIE SKRAPIAMY
sosem pomarańczowym.
PODAJEMY Z SOSEM
w sosjerce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7391,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1848 kcal
Tłuszcz
127,3 g
Węglowodany
51 g
Błonnik
6,2 g
Białko
52,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Policzki wołowe
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!